Is een warmtebeeld interessant voor mij?
Een warmtescan geeft aan waar warmte uit de woning verloren gaat en waar het zinvol is om extra isolatie aan te brengen. Isolatie maakt je huis aangenamer, maar ook gezonder: gebrekkige isolatie (koudebruggen) kan zorgen voor vochtvorming en schimmel in muren en houtrot in vloeren en daken.
Met een warmtebeeldcamera kun je bijvoorbeeld de volgende gebreken opsporen:
- Ontbrekende isolatie
- Koudebruggen (in de isolatie)
- Kieren, naden en gaten
- Bouwgebreken
- Lekkages
Slechte isolatie kan in een woning van gemiddelde omvang jaarlijks zo’n € 1.000 aan stookkosten schelen. Wonen in een slecht geïsoleerd en tochtig huis is bovendien niet prettig: het voelt er altijd koud aan.
Hoe kan ik gratis de warmtebeeldcamera van de ECTB lenen?
De gratis warmtebeeldcamera kun je aanvragen wanneer je lid bent van de ECTB. Dat is één van de voordelen van jouw lidmaatschap. Wij vinden het belangrijk, dat alle Tenboersters hun woning kunnen verduurzamen. Of je nu meteen je spouwmuur isoleert, of begint met tochtstrips of radiatorfolie plakken. Het is allemaal belangrijk. Daarom hebben we bij de ECTB een warmtebeeldcamera die je gratis kunt gebruiken. Lees hier hoe je de camera kunt lenen.
Een warmtebeeldcamera is een speciale camera die infrarode warmtestraling kan vastleggen. Hierdoor ziet de camera niet wat de kleur van iets is, maar wat de temperatuur is. Vandaar de naam warmtebeeldcamera of soms infrarood camera. Op een warmtescan kan je zien waar isolatie ontbreekt, of er naden en kieren zijn en of er koudebruggen zijn. Op de meest gebruikte apparaten geeft blauw koude en rood warmte aan.
Bekijk hieronder het filmpje over het gebruik van de camera.
Het instellen van een warmtebeeldcamera en interpreteren van infraroodbeelden vereist vakmanschap. De kleuren op de warmtefoto zijn niet zomaar één op één te vertalen naar warmteverlies vanuit de gevel of het dak. Dat hangt ook van het gebruikte materiaal af. Anderzijds vergt het vertalen van warmtebeelden naar zinvolle energiebesparende maatregelen de nodige bouwkundige kennis. Die deskundige kennis krijg je er ook gratis bij wanneer je bij de ECTB de camera aanvraagt: we organiseren bijeenkomsten over het gebruik van de warmtebeeldcamera, waar de energiecoach uitlegt hoe de camera werkt en hoe je de beelden moet interpreteren.
Leen de warmtebeeldcamera gratis en voor niets als:
- je in de voormalige gemeente Ten Boer woont;
- je lid bent van de energiecoöperatie Ten Boer (ECTB);
- als het buiten kouder is dan 8 graden (in januari, februari, maart, oktober, november & december).
Nog geen lid van de ECTB? Dat kun je hier worden voor maar € 10,- per jaar.